Politiek & Bestuur

Booi: ik wil geen coup plegen

Oud-UPB-leider Ramonsito Booi gaf gisterochtend op persoonlijke titel een persconferentie. Hij wilde daarmee geruchten weerspreken dat hij en UPB-prominenten Burney El Hage en Reginald Dortalina, de huidige groen-rode coalitie omver zouden willen werpen.

“Er zijn de afgelopen dagen berichten in de pers verschenen waarin wordt beweerd dat wij een coup zouden willen plegen. Dat is niet waar”, stelde Ramonsito Booi met klem. De berichten volgden na de onduidelijke manoeuvres rond de benoeming van de UPB-gedeputeerde.

Vrijdag 17 april tekenden de UPB en de PDB een regeerakkoord, na eerder al overeenstemming te hebben bereikt over de staatkundige toekomst van Bonaire. Nadat de democraten Clark Abraham en Benito Dirksz naar voren schoven als gedeputeerden, bleef tot kort voor de beëdiging onduidelijk wie er voor de UPB zitting zou nemen in het Bestuurscollege.

Lang leek het erop dat dat James Kroon zou zijn, maar de nummer één van de lijst bleef uiteindelijk in de raad. Indien hij was toegetreden tot het BC zou de nummer vier van de lijst, Jeanoushka ‘Nunu’ Raphaela, zijn zetel in de raad hebben ingenomen.

Volgens berichten wilde de partij dat voorkomen uit angst dat Raphaela zich zou afscheiden van de UPB, mogelijk ook samen met UPB-Eilandsraadslid Edsel Winklaar. Zij zou dan als onafhankelijk raadslid tegen de plannen van de coalitie kunnen stemmen. Uiteindelijk bleek dinsdagavond bij de beëdiging van de leden van het Bestuurscollege dat niet James kroon, maar Gerald Silberie de nieuwe gedeputeerde werd.

Partijvoorzitter Maritsa Silberie wilde eerder deze week niet veel kwijt over de gang van zaken rond de benoeming van de UPB-gedeputeerde.

Oud-UPB prominent Booi wilde gisterochtend in de eerste plaats de naam van het jonge UPB-lid Raphaela zuiveren. “Zij heeft goed campagne gevoerd voor de partij en kreeg maar liefst 179 voorkeursstemmen.” Raphaela zelf was niet aanwezig omdat zij met haar kind naar het ziekenhuis moest.

Booi stelde absoluut de coalitie niet te willen breken, maar hij wel heeft kritiek op de huidige portefeuille-verdeling en voelt zich binnen de partij niet gehoord. “Ik steun James Kroon als leider en ik sta achter het akkoord zelf, maar het heeft te weinig ons gezicht. De UPB heeft bovendien zwak onderhandeld over de portefeuilles.”

Booi kan zich vinden in het besluit van James Kroon om fractieleider te blijven: “De UPB is niet goed uit de verkiezingen gekomen. We hebben stemmen verloren. Het is beter dat Kroon zich nu richt op reorganisatie van de partij, zodat de UPB straks klaar is voor de verkiezingen van 2019.”

Behalve van pers trok de persconferentie van Booi – die plaatsvond op dezelfde plek als waar een week daarvoor het ‘Patia-akkoord’, het regeerakkoord tussen UPB en PDB, werd gesloten – ook de aandacht van enkele burgers. Sommige van hen waren boos. Zij vonden dat Booi het gezag van Kroon, die algemeen wordt gezien als een ‘yu di pueblo’, ondermijnde. Booi daarentegen vond dat hij als lid van de UPB zijn ‘zegje mocht doen’.

Bron: Amigoe

Deel dit artikel