Ondernemen & Bedrijven

Overheid roept de privésector op om 30 april een vrije dag te maken

Vorige week dinsdag werd bekend dat Dia di Rincon, in tegenstelling tot eerdere berichten, dit jaar geen officiële vrije dag zal zijn. Ook in 2014 was 30 april geen officiële vrije dag.

Op een verzoek van de lokale overheid om 15 december, Koninkrijksdag, als vrije dag in te ruilen voor 30 april, antwoordde minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties per brief dat het niet mogelijk is dat dit jaar nog wettelijk te regelen. Bovendien, zo blijkt, geldt 15 december officieel niet als vrije dag, waardoor inruilen niet mogelijk is.

De lokale overheid roept nu werkgevers op om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk werknemers kunnen genieten van Dia di Rincon.

Volgens Albert ‘Mocky’ Arends, voorzitter van de Bonaire Business & Employers Association (BBE), bedenken de meeste werkgevers creatieve oplossingen. “Op sommige plekken werken mensen een halve dag en kunnen ze de andere helft vrij nemen, elders nemen mensen een vakantiedag op.”

Voor Arends kwam het bericht dat 30 april toch niet officieel vrij zou zijn totaal onverwacht. “Samen met de vakbonden en de overheid zijn we al een jaar geleden om de tafel gaan zitten om gezamenlijk een oplossing te bedenken voor dit probleem. De werkgevers voelden niet voor een extra vrije dag. Vooral voor de horeca, hotels en restaurants, gelegenheden die ook open moeten zijn op feestdagen, betekent dat een stijging van de loonkosten, want het personeel dat werkt moet je op een feestdag dubbel uitbetalen.

De meesten vonden het een goed idee om 15 december als officiële vrije dag in te ruilen voor 30 april. Een andere mogelijkheid zou zijn om de dag na Carnaval niet langer vrij te geven. Dat is meer een ‘snipperdag’.”

Slechts een enkeling is voorstander van het inruilen van 30 april voor Koningsdag, 27 april, aldus Arends. “Maar het is een taak van de lokale overheid en de Rijksoverheid om ervoor te zorgen dat dit goed geregeld wordt.”

Bron: Overheid roept de privésector op om 30 april een vrije dag te maken

Deel dit artikel