Veiligheid & openbare orde

Hogere strafeis voor overval toerist BES

Overvallers die het op Curaçao, Sint Maarten en de eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba voorzien hebben op toeristen, krijgen vanaf volgende maand extra hoge strafeisen te horen.

Dat blijkt uit een nieuwe richtlijn van het Openbaar Ministerie (OM).

Met ingang van juni gaat de strafeis voor het overvallen van een toerist met een derde omhoog. Met de aanscherping van de regels wil het OM een halt toeroepen aan de stijging van veelal gewelddadige overvallen op de eilanden.

”Het OM heeft geconstateerd dat op een aantal eilanden het aantal gewelddadige overvallen stijgt en tevens dat de ernst van de zaken, met name het toegepaste geweld, toeneemt”, zo stelt het OM. ”Het algemene gevoel van veiligheid binnen de samenleving neemt af en de roep om adequate actie door justitie neemt toe.”

Vijf jaar

Justitie heeft een aantal criteria opgesteld waarvoor hogere strafeisen gaan gelden. Naast overvallen op toeristen gaat dit onder meer op voor verdachten die zich binnen vijf jaar na een eerdere veroordeling opnieuw schuldig maken aan een overval.

Ook daders die het voorzien hebben op extra kwetsbare slachtoffer als bejaarden, invaliden of zwangere vrouwen kunnen rekenen op een zwaardere eis.

Deel dit artikel