Vakantie & Toerisme

Reizen naar Venezuela wordt afgeraden

Reizen naar Venezuela wordt afgeraden

Het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt voor reizen naar Venezuela. Over twee weken, op 6 december, zijn daar parlementsverkiezingen.

Dat veroorzaakt politieke spanningen die tot onrust kunnen leiden. De ervaring leert, volgens Den Haag, dat politieke ontwikkelingen in Venezuela en de toenemende schaarste in de winkels demonstraties, vaak met geweld, tot gevolg kunnen hebben. Om die reden adviseert Den Haag om demonstraties te vermijden, met name in de grote steden.

De datum van 6 december is een symbolische voor Venezuela. Maduro’s charismatische voorganger Hugo Chavez is op die dag in 1998 voor het eerst verkozen tot president.

Er is een eenkamerstelsel. De Asamblea Nacional telt 167 leden die zijn gekozen voor vijf jaar. De regerende socialistische partij van president Nicolas Maduro heeft nu nog de meerderheid.

Mocht u toch reizen naar Venezuela, let dan op het volgende, het vliegveld en de weg tussen het vliegveld en Caracas zijn zeer gevaarlijk. Als u in Venezuela aankomt, laat u dan afhalen door bijvoorbeeld een taxi of busje van het hotel waar u gaat logeren. Of door bekenden. Negeer opdringerige personen die u vervoer naar de stad aanbieden. Deze personen leiden reizigers naar voertuigen van handlangers. De handlangers bedreigen en beroven soms passagiers.

Reis niet naar de grensgebieden met Colombia. Het is hier gevaarlijk door de spanningen in het gebied. Zwaar bewapende Colombiaanse guerrillastrijders en criminele bendes zijn hier aanwezig. Ook staan deze gebieden bekend om drugshandel. Hierdoor komt hier veel zware criminaliteit voor, zoals ontvoeringen, overvallen en onderlinge afrekeningen.

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar de overige gebieden in Venezuela. Vooral grote steden als Caracas, Valencia en Maracaibo, maar ook het eiland Isla Margarita hebben te maken met een hoge mate van criminaliteit, bijvoorbeeld berovingen onder bedreiging van vuurwapens. Dit gebeurt vooral na zonsondergang, maar komt in toenemende mate ook overdag voor. Grote steden kunnen daarom beter zoveel mogelijk vermeden worden of beperk een verblijf daar tot de minimaal noodzakelijke tijd.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Loop niet na zonsondergang op straat en ga zo min mogelijk alleen op straat als u niet bekend bent met de omgeving;
  • Bezoek geen volkswijken (barrios of ranchos) in en rond de grotere steden. Vaak zijn in deze wijken georganiseerde bendes actief;
  • Rij niet in het donker en ga niet liften;
  • Ga niet kamperen of begeef u niet op stranden na het donker;
  • Probeer zoveel mogelijk georganiseerd te reizen.

Zeiljachten die voor de kust voor anker liggen zijn ook vaak het doelwit van overvallen.

 

Deel dit artikel