Welzijn & Zorg

ZVK garandeert alleen urgente medische uitzendingen tijdens jaarwisseling

ZVK garandeert alleen urgente medische uitzendingen tijdens jaarwisseling

Vanwege beperkte beschikbaarheid van vliegtuigstoelen en hotelkamers

Het Zorgverzekeringskantoor BES (ZVK) wil middels dit persbericht aan alle verzekerden en zorgaanbieders op Bonaire, St. Eustatius en Saba kenbaar maken dat gedurende december en januari uitsluitend medische uitzendingen van urgente aard gegarandeerd worden. Hoewel er beperkte capaciteit is tijdens de feestdagen, zal het ZVK er alles aan doen om urgente uitzendingen door te laten gaan.

Redenen hiervoor zijn de beperkte beschikbaarheid van vliegtuigstoelen en hotelkamers bij de bestemmingen in het buitenland waar verzekerden voor specialistische zorg uitgezonden worden en beperkte ruimte voor aanname van patiënten bij de zorgaanbieders zelf.

Per jaar behandelt het ZVK een gemiddeld van 8.000 uitzendingen voor specialistische zorg in het buitenland.  Het betreft ongeveer 900 uitzendingen naar Aruba, 700 naar Colombia, 1.800 naar Curaçao, 30 naar Guadeloupe, 70 naar Nederland en 3.000 naar St. Maarten.

Het ZVK wordt ieder jaar rond de jaarwisseling geconfronteerd met situaties waar verzekerden moeilijk hun heen en terugreis naar een van bovengenoemde bestemmingen kunnen maken vanwege beperkte beschikbaarheid van vliegtuigstoelen en/of hotelkamers. Om onnodig ongemak voor de verzekerden te vermijden, informeert het ZVK dat gedurende december en januari uitsluitend medische uitzendingen van urgente aard behandeld zullen worden.

In verband hiermee heeft het ZVK alle eerste- en tweedelijns zorgaanbieders (huisartsen en specialisten) gevraagd om rekening met de bovenstaande te houden. Het systeem van spoedvervoer naar het buitenland voor urgente specialistische behandeling door middel van de ‘lear-jet’ en Medivac-helicopters blijft, zoals altijd, in alle staat van paraatheid.

Deel dit artikel