Economie

Dhr. Richard Hart, keynote speaker bij het ‘KvK Nieuwjaarsevent 2016’

Richard Hart KVK

BONAIRE IS EEN EILAND MET SCHITTERENDE TOEKOMSTMOGELIJKHEDEN!

Wij moeten allen samenwerken om die waar te maken. 

Kralendijk – De Kamer van Koophandel Bonaire heeft dit jaar dhr. Richard Hart uitgenodigd als keynote speaker bij het KvK Nieuwjaarsevent 2016. Hart is ex-gezaghebber van Bonaire en ex-directeur van de Bonaire Holding Maatschappij (BHM). De rode lijn door Hart’s voordracht was de economische ontwikkeling van Bonaire. ‘Een land of eiland dient op dezelfde manier gerund te worden als een bedrijf’ is het begin van het betoog van Hart. Maar meteen daarna aangevend: ‘Ik had het heel erg mis! Gedurende de tijd dat ik gezaghebber was, heb ik geleerd dat de publieke sector niet op dezelfde manier als een bedrijf geleid kan worden. Wat nodig is, is een hechte en eerlijke samenwerking tussen het eilandsbestuur en de zakenwereld met het doel om het welzijn van de bevolking te bevorderen. De toestand van de economie op ons eiland is niet op z’n best. In mijn toespraak wil ik een paar suggesties geven in welke richting de oplossingen gezocht moeten worden. Belangrijk is dat de private en de publieke sector gezamenlijk vaststellen hoe ze willen dat Bonaire zich in de komende jaren gaat ontwikkelen.’

Masterplan

Als de private sector en de publieke sector samenwerken met alle andere sociale instanties waaronder de gehele Bonairiaanse bevolking  valt, dan komen de economische ontwikkeling en andere positieve ontwikkelingen binnen handbereik voor het eiland. Maar dat is net wat we NIET hebben. In de tijd dat ik directeur was van de BHM hebben wij alle sectoren uit de gemeenschap bij elkaar gebracht om te praten over de economische toekomst van Bonaire. Daaruit is, met behulp van de Rijksuniversiteit Groningen, een Masterplan ontstaan. Maar in de afgelopen 7 jaar werd het Masterplan die is voortgekomen uit alle overlegmomenten die we hebben gehad, niet ten uitvoer gebracht. Ik hoor nu dat het eilandsbestuur met een aangepaste versie van het Masterplan uit die tijd aan de slag wil gaan. Dat moeten ze zeker niet doen! Er hebben zich zoveel veranderingen voorgedaan in de laatste 5 à 6 jaar dat er nu een nieuw Masterplan moet komen. En daar moet onmiddellijk mee begonnen worden. In zo’n Masterplan moet de hele bevolking zich kunnen vinden, omdat het niet enkel om een economisch Masterplan gaat. Het is een Masterplan voor de toekomst van het hele eiland.

Toerisme

Volgens Richard Hart moet Bonaire geen grote projecten willen met 1000 hotelkamers, en het moet ook geen uitgaansbestemming worden met feesten en nachtclubs en dergelijke. Bonaire moet geen massatoerisme gaan aantrekken. Voor Bonaire is het beter om zich te richten op het toerisme van natuurliefhebbers, de zgn. ‘high end tourism’, een toerisme van hoog kwalitatief gehalte. Hiervoor is een golfbaan onontbeerlijk. Dat is een niche dat heel belangrijk is voor de high end-toeristen. Ze moeten de mogelijkheid hebben om golf te spelen. Hart beveelt ook de themahotels aan, ook wel bekend als boutique hotels. Ter illustratie van wat hij bedoelt vergelijkt Richard Hart Bonaire met St Barth, een klein, welvarend eilandje in de buurt van St Maarten, waar het high end-toerisme volop bloeit. Bonaire moet zich positioneren om de ‘St Barth of the Southern Caribbean’ te worden. Ons eiland beschikt over alle faciliteiten om de superrijken die met hun privé jets komen, aan te trekken. Het duiktoerisme hoeft niet in de weg te staan van het high end-toerisme. Beiden kunnen zonder enig probleem naast elkaar bestaan, omdat ze allebei te maken hebben de natuur als toeristische trekpleister. Om het toeristisch product te behouden voor Bonaire, moet het eilandsbestuur zorgen voor stimulances voor de uitbaters van hotels, omdat ze hun huidige product moeten gaan ‘upgraden’.

Andere mogelijkheden voor economische groei

Naast het toerisme zijn er nog verschillende andere mogelijkheden voor economische groei op Bonaire. Zo noemde dhr Hart de vestiging van een Rijksuniversiteit met een curriculum die studenten uit Zuid Amerika en de Cariben moet aantrekken. De Wageningen University heeft zich in het verleden heel ontvankelijk voor dit idee getoond. Een andere mogelijkheid is een financieel centrum zoals Curacao nu is. Nederland kan hier dependances van zijn ministeries neerzetten die raakvlakken hebben met de regio, zoals bijvoorbeeld het ministerie van defensie. Om de continuïteit van het cruisetoerisme te waarborgen moet de capaciteit van de haven uitgebreid worden. Mogelijkheden liggen er ook in de  geitenhouderij en de aloëteelt, die beiden producten kunnen leveren voor lokale consumptie en voor de export. Ook hiervoor is het noodzakelijk dat zowel het eilandsbestuur als de rijksoverheid zorgt voor stimulances in de vorm van bijvoorbeeld subsidies.

Bijzonder in de toespraak van dhr. Hart waren nog de volgende woorden:

‘Bonairianen zijn altijd nederige en harde werkers geweest, maar ook heel gevoelig en open voor de vooruitgang. Persoonlijk geloof ik dat Bonaire erg trots kan zijn op de vooruitgang die het eiland de laatste 15 jaar heeft geboekt. Ons eiland is de parel in de Nederlandse kroon. Het is een prachtig eiland dat zorg heeft voor het milieubehoud, zowel onder als boven water, en dat een mooie toeristenindustrie heeft ontwikkeld. Soms hebben we de neiging om het te vergeten, maar Bonaire loopt vooruit op het gebied van Groene Energie en telecommunicatie in de regio, juist omdat wij open staan voor de vooruitgang.’

Deel dit artikel