Welzijn & Zorg

Zikavirus op Bonaire

Zika virus Bonaire

Voorkom zika en verwijder broedplaatsen van muggen 

Kralendijk – De Afdeling Publieke Gezondheidszorg van het Openbaar Lichaam Bonaire heeft een melding ontvangen van één bevestigde patiënt met het zikavirus. De patiënt is waarschijnlijk op Bonaire besmet geraakt. Aangezien de ziekte bij 75% van de personen zonder symptomen verloopt, is het niet onwaarschijnlijk dat al meerdere mensen op Bonaire  zika hebben gehad.

Muggen 

De maatregelen die genomen moeten worden om te voorkomen dat het zikavirus zich verspreidt, zijn dezelfde maatregelen als voor dengue en chikungunya. Zowel zika, chikungunya en dengue worden overgebracht door de denguemug (Aedes aegypti). Deze muggen steken overdag met name in de vroege ochtenduren en de late namiddag.

Verwijder broedplaatsen van muggen

De meest effectieve preventie van zika, chikungunya en dengue is het verwijderen van broedplaatsen van deze muggen. Want hoe minder muggen er zijn, hoe minder mensen ziek worden. Inspecteer daarom minimaal één keer per week uw huis en uw tuin op mogelijke broedplaatsen van muggen en verwijder ze. Alle voorwerpen waarin zoet water blijft staan zijn potentiële broedplaatsen voor de mug.

Voorkom muggenbeten

U kunt zichzelf beschermen tegen deze ziekte door te voorkomen dat u wordt gestoken door de denguemug. Slaap (ook) overdag onder een muggennet, gebruik een effectieve antimuggen spray, draag lange mouwen, lange broek en gesloten schoenen en zorg ervoor dat uw huis vrij is van muggen. Zeker wanneer u koorts heeft, dient u zich extra goed te beschermen tegen muggenbeten, om te voorkomen dat u de ziekte via een mug overdraagt naar een ander.

Het Zikavirus: de ziekte 

Lang niet altijd leidt een besmetting met het zikavirus tot ziekteverschijnselen. De klachten lijken op die van chikungunya, met koorts, rode vlekken en gewrichtspijn.

Meestal zijn de symptomen vrij mild en de klachten zijn doorgaans na een paar dagen verdwenen. Vanuit Brazilië komen berichten dat in de regio waar zika voorkomt meer kinderen geboren worden met een te klein hoofd en soms een ontwikkelingsachterstand. Het verband van die afwijkingen met zika is niet zeker, daar wordt nader onderzoek naar gedaan. Uit voorzorg wordt zwangere vrouwen aangeraden zich extra goed te beschermen tegen muggenbeten. Voor vragen en advies kunt terecht bij uw verloskundige, bij uw huisarts of bij de afdeling Publieke Gezondheidszorg.

Behandeling

Als u ziek wordt en koorts krijgt, is het van belang om zeker te weten dat het niet om dengue gaat omdat daar in sommige gevallen complicaties bij kunnen optreden. Daarom is het belangrijk om de huisarts te bezoeken bij plotselinge koorts, zeker als die gepaard gaat met gewrichtspijn en/ of rode vlekken. Er is geen specifieke behandeling of vaccinatie voor zika. Bestrijding van koorts en pijn zijn het belangrijkste. Uw huisarts adviseert u daarbij.

Informatie:

Voor meer informatie,  kunt u contact opnemen met de Afdeling Publieke Gezondheidszorg op telefoonnummer 717 2211.

Sectie Vector Controle is te bereiken op telefoonnummer 717-8323

Deel dit artikel