Politiek & Bestuur

Communicatieconferentie eerste stap naar intensievere samenwerking

Conferentie communicatie

Op 18 en 19 februari heeft de afdeling communicatie van de Rijksdienst Caribisch Nederland, in samenwerking met de vertegenwoordigingen van Nederland in Willemstad, Oranjestad en Philipsburg de Conferentie “ Communicatie, Kracht van het Koninkrijk” georganiseerd op Bonaire. Een initiatief om de regionale samenwerking binnen het Koninkrijk te bundelen, van elkaar te leren en ervaringen met elkaar uit te wisselen.

Ruim 70 communicatieprofessionals en crisis coördinatoren uit de overheids- en semi-overheidscommunicatie van Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten waren voor deze conferentie naar Bonaire gekomen.

De Conferentie is bijzonder succesvol verlopen. Met veel enthousiasme is er gereageerd op de sprekers en de deelnemers hebben actief deelgenomen aan de groepssessies, waarbij praktijkvoorbeelden werden behandeld.

Aldrich Croes behandelde een misdaad- en communicatiecrisis op Aruba en wat men geleerd had van de zaak Natalee Holloway. Marco Leewerink nam de deelnemers mee in de rol van de omgevingsanalyse en Paul Martens vertelde over communicatie bij orkanen en tropische stormen. Jefka Alberto behandelde de kracht van communicatie bij rellen, overstromingen en de moord op Helmien Wiels. Wouter de Jong informeerde de deelnemers over het belang van het krachtenveld bij communicatie en Ivar Nijhuis deelde zijn ervaringen van de Nuclear Summit Den Haag en de vliegramp met de MH 17.

Naast het delen van kennis was er ook voldoende ruimte om elkaar (beter) te leren kennen. Hierdoor is een nieuw professioneel netwerk ontstaan. Een platform waarin communicatie professionals elkaar kunnen helpen en informeren. Het is voor het eerst dat er op Bonaire een conferentie van deze omvang heeft plaatsgevonden.
Het interessante en soepel lopende programma mocht rekenen op bijval van alle deelnemers. Het enthousiasme is overgebracht en er zal, indien er voldoende middelen beschikbaar zijn, op een van de andere deelnemende eilanden een nieuwe conferentie worden georganiseerd. Ook hierbij zal het motto zijn “Communicatie, Kracht van het Koninkrijk”. Want, zoals Rijksvertegenwoordiger Gilbert Isabella tijdens zijn openingsspeech al zei: “niet communiceren is geen optie”.

Voor de conferentie is in opdracht van RCN een documentaire gemaakt over o.a. natuurrampen, crisissen en misdaden die in het verleden hebben

plaatsgevonden op de eilanden Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint  Eustatius en St. Maarten. De documentaire is geschreven door historicus Franklin (Boi) Antoin en is geproduceerd door de jongerenorganisatie BYOF onder leiding van Dennis Martinus. Er is een korte versie van 8 minuten en een lange versie van 24 minuten. Omdat het een stuk historie betreft van de eilanden willen wij dit breed delen en vindt u hier de link van de korte versie “  hier de lange versie

Deel dit artikel