Onderwijs

SGB pre-examenkandidaten voor studieoriëntatie naar Nederland

SGB Liseo leerlingen tijdens colleges in Nederland (c)SGB

Afgelopen donderdag 10 maart 2016 zijn 47 leerlingen van havo-4 en vwo-5 samen met 7 begeleiders van de unit voor mavo, havo en vwo van de Scholengemeenschap Bonaire (SGB), Liseo Boneriano, naar Nederland vertrokken. Dit was in verband met een studiereis. Deze buitenlandse excursie duurt van 10 maart tot en met 23 maart 2016 en draagt bij aan onder andere een betere studiekeuze van jongeren.

Voor het eerst sinds 2008 organiseert de havo en vwo afdeling van de SGB studiereizen naar Nederland; aanvankelijk voor de vwo-leerlingen en in 2014 voor het eerst ook voor de havoleerlingen. In ditzelfde jaar is een groep leerlingen voor het eerst naar New York en Curaçao gegaan.

Dit schooljaar (2015-2016) is het voor het eerst dat SGB de reis van de begeleiders heeft gefinancierd. Voor alle leerlingen van het pre-examenjaar is de mogelijkheid gecreëerd om met de studiereis mee te gaan. Dit was mogelijk door de eigen inzet van de leerlingen, ouders en docenten via onder meer fundraising en sponsoring. Leerlingen hebben verschillende fundraisingactiviteiten georganiseerd zoals barbecues, car wash, ontbijt, bake sale. Ook vond de jaarlijkse Nieuwjaarsloterij Liseo plaats. Sponsoren zijn: Ennia, Sonrisa Boutique Hotel, Spice Beach Club, KFC, Woodwind sailing, Bonaire Windsurf Place, Marisol Books & Photography, Dare 2 paint, Bon Bida, Sorobon Beach Club, Top 1 Toys, Da Drogist, Watertaxi Kantika di Amor, Sebastian’s Restaurant, Pasa Bon Pizza, Mangrove Kayaking & Snorkel, Capricio Restaurant, Budget Marine Fishing Kit, Bistro de Paris, Bobbejan Take Away N.V., Stinapa, The Tasty Treat, Sport Tennisschool Bonaire.

Voorproefje studentenleven

De groep verblijft in bungalow huisjes in Beekbergen in de buurt van Apeldoorn; een praktische nabootsing van het op kamers wonen. In de week van 14 maart tot en met 22 maart gaan de leerlingen de verschillende hogescholen en universiteiten in Nederland bezoeken naar keuze. De steden Maastricht, Eindhoven, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Leiden, Enschede, Groningen, Tilburg, Delft, Nijmegen staan op het programma die met bussen en openbaar vervoer bezocht worden. Bij de onderwijsinstellingen krijgen de leerlingen onder meer een rondleiding op de scholen en uitleg van het type onderwijs. Ook zullen Antilliaanse studenten waaronder ex-SGB leerlingen vertellen over hun ervaring met het studeren in Nederland.

Deel dit artikel