Economie

Prijzen stijgen weer op Caribisch Nederland

  CBS logo

Na een periode met negatieve inflatie ligt het gemiddelde prijspeil op Caribisch Nederland weer hoger dan een jaar geleden. Op alle drie de eilanden van Caribisch Nederland steeg de inflatie in het eerste kwartaal van 2016. Dit meldt CBS op basis van de consumentenprijsindex (CPI).

Bonaire

Op Bonaire steeg de inflatie in de eerste drie maanden van 2016 naar 0,5 procent. Voor het eerst sinds het vierde kwartaal van 2014 liggen de consumentenprijzen weer hoger dan een jaar eerder. De stijging van de inflatie wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door de benzineprijs. Weliswaar zijn de benzineprijzen verder gedaald, maar de prijs op jaarbasis daalde vorig kwartaal veel sterker dan dit kwartaal. Ook de prijsontwikkeling van elektriciteit en gas droeg bij aan de oplopende inflatie. Daarnaast stijgt vooral kleding en schoeisel in prijs, terwijl voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken al drie kwartalen op rij 2 procent goedkoper zijn dan een jaar eerder.

Sint Eustatius

De inflatie op Sint-Eustatius steeg in het eerste kwartaal naar 0,4 procent. Ook op Sint-Eustatius is het voor het eerst sinds het vierde kwartaal van 2014 dat de prijzen weer hoger liggen dan een jaar eerder. De inflatie nam vooral toe door de prijsontwikkeling van elektriciteit. Elektriciteit bleef in prijs gelijk, maar een jaar geleden werd elektriciteit ruim 16 procent goedkoper. Deze prijsdaling verlaagde de inflatie en dit effect is nu uitgewerkt. Verder steeg de inflatie door de ontwikkeling van de benzineprijs. Net als op Bonaire daalde de benzineprijs, maar was de prijsdaling op jaarbasis vorig kwartaal veel sterker dan dit kwartaal. De inflatie werd gedrukt door voedingsmiddelen en alcoholvrije drank. Eieren werden ruim 21 procent en aardappelen werden ruim 11 procent goedkoper.

Saba

Op Saba steeg de inflatie in het eerste kwartaal 2016 naar 0,4 procent. Hier lagen de consumentenprijzen in het vierde kwartaal nog 0,6 procent lager dan een jaar eerder. Voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken zijn in prijs gestegen ten opzichte van vorig kwartaal. Meel werd bijna 20 procent duurder, vruchtensappen stegen bijna 12 procent en vers fruit steeg 7 procent in prijs. Benzine is ook duurder dan vorig kwartaal, maar nog altijd bijna 14 procent goedkoper dan een jaar geleden.

Voorlopige cijfers

De cijfers over het eerste kwartaal van 2016 zijn voorlopig en worden definitief vastgesteld bij de publicatie van de cijfers over het tweede kwartaal van 2016.

cbs bonaire

Bron: StatLine: Caribisch Nederland http://statline.cbs.nl/Statweb/publication/?DM=SLNL&PA=81122NED&D1=0-2&D2=0&D3=a&D4=a&VW=T

Deel dit artikel