Bonaire in Nederland

Voor Caribisch Nederland moet sociaal minimum vastgesteld worden

College rechten van de mens
“Op een aantal punten van het Caribisch Nederland beleid zijn er mensenrechten in het geding”,  zegt Dick Houtzager, lid van het College voor de Rechten van de Mens.

Het College publiceerde gisteren een rapport over Caribisch Nederland.

Sinds oktober 2010 geldt op Bonaire, Saba en Sint Eustatius in principe de Nederlandse regelgeving. Soms wordt er een uitzondering gemaakt, maar die wordt volgens Houtzager niet goed uitgelegd: “Nu wordt te makkelijk gezegd: de situatie in Caribisch Nederland is anders. Dat moet veel beter onderbouwd worden.”

Sociaal minimum 

In Caribisch Nederland moet bijvoorbeeld een sociaal minimum vastgesteld worden, vindt Houtzager. “In Nederland hebben we een bedrag vastgesteld om te meten of iemand arm is. Dat is in Caribisch Nederland nooit gebeurd. Het ministerie van Sociale Zaken zegt: we moeten eerst gegevens hebben over de situatie, pas met die informatie kunnen we een sociaal minimum vaststellen. Het College vindt het duidelijk dat de armoede schrijnend is en dat er genoeg bekend is om bijvoorbeeld de onderstand en de kinderbijslag op te baseren.”

De huidige kinderbijslag is gebaseerd op de eerdere belastingaftrek die werkende ouders in Caribisch Nederland kregen. “Die gold eerder alleen voor mensen die werkten, nu voor iedereen. Maar het is niet duidelijk of de kinderbijslag rekening houdt met de kosten van levensonderhoud. Als er een sociaal minimum zou zijn, kon je ook de hoogte van de kinderbijslag daarvan afleiden.” Ouders in Caribisch Nederland krijgen maandelijks 38 dollar, in Europees Nederland tussen de 63 en 91 euro.

Privégesprek

De kleinschaligheid en de geïsoleerde ligging van Saba en Statia maken dat veel voorzieningen ontbreken. Bijvoorbeeld voor iemand die verdacht wordt van een misdrijf. Die heeft wettelijk recht op een privé gesprek met een advocaat. Op Saba en Statia is dat lastig. Lokale advocaten zijn er niet, die moeten uit Sint Maarten komen. Hun reiskosten worden niet altijd gedekt, en daarom spreken de advocaten vaak via video-conference met hun cliënt. Houtzager: “De verdachte zit op dat moment vast in het politiebureau op Saba of Statia. Dan is het nog maar de vraag of het recht om privé met een advocaat te praten tot zijn recht komt.”

Hechtenis

Sint Eustatius heeft geen huis van bewaring. Houtzager: “Het College is bezorgd. Nu zijn er politiecellen, die niet geschikt zijn voor meer dan een week. Verdachten in voorlopige hechtenis moeten dan verplicht naar Bonaire, waar de taal en cultuur weer anders is. Ook komt het recht van gezinsleden om op bezoek te komen in het gedrang. Daarom moet er een eigen detentiefaciliteit komen.”

Bron: Caribisch Netwerk Door Pieter Hofmann

Deel dit artikel