Kunst & Cultuur

Gedeputeerde Benito Dirksz houdt toespraak op Dia di Rincon

benito dirksz

Kralendijk –Gedeputeerde Benito Dirksz van Cultuur heeft ter gelegenheid van de 28-ste editie van de Dia di Rincon op 30 april een toespraak gehouden voor de aanwezigen. Dirksz zei daarbij dat Rincon overleefde door de creativiteit en unieke cultuur ervan. De wijk Rincon roept nog steeds onverklaarbare gevoelens van nostalgie op bij mensen die het bezoeken.

De gedeputeerde bracht ook naar voren dat niets de Bonairianen moet weerhouden in hun culturele ontwikkeling. Dia Di Rincon heeft nog steeds een aantrekkingskracht op veel dansers, musici, kunstenaars,journalisten en een grote menigte.  Gelet op het feit dat Dia di Rincon ieder jaar weer groeit, en de kant uitgaat van een maand van Rincon, wilde de gedeputeerde zich wagen aan de voorstelling dat de maand april  geheel aan cultuur is gewijd.

Tot slot benadrukte de gedeputeerde dat de paus van Rome in de zestiende eeuw de kalender wist te wijzigen. Paus Gregorius wijzigde op 5 oktober 1582 de datum in 15 oktober. In de eenentwintigste eeuw kan de kalender niet gewijzigd worden. Wat wel gewijzigd kan worden is de loop van zaken zoals de bevolking dat wil. Het grote succes en de enorme culturele waarde van de dag mag op geen enkele manier verloren gaan.

De gedeputeerde deed een oproep om de dag van historische Bonairianen als Francisco ’Broertje’’Janga en Miguel Pourier te blijven vieren en te blijven genieten van de de unieke lokale tradities en de authentieke Bonairiaanse cultuur. Die cultuur en tradities zullen meer internationale erkenning krijgen wanneer Bonaire het hoofdthema is van het Festival del Caribe 2017 dat in Santiago de Cuba plaats vindt. Dirksz riep op om trots, met respect en nederigheid van de dag te genieten. De gedeputeerde ging ervan uit dat de meerderheid van de mensen op Dia di Rincon Rinconees is.

Deel dit artikel