Immigratie & emigratie

Noodtoestand afgekondigd in Venezuela

Noodtoestand afgekondigd in Venezuela

President Maduro van Venezuela heeft de noodtoestand afgekondigd in zijn land. Volgens hem is de maatregel nodig omdat er in de VS en de OPEC-landen complotten worden gesmeed om zijn linkse regering omver te werpen.

Maduro deed de aankondiging in een televisietoespraak. Hij werd daarbij geflankeerd door zijn kabinet en een beeld van zijn voorganger, Hugo Chávez. De noodtoestand blijft 60 dagen van kracht.

Rousseff

Maduro verwees in zijn toespraak naar de situatie in buurland Brazilië, waar president Rousseff dreigt te worden afgezet. “Op verzoek van fascistisch rechts in Venezuela bemoeit Washington zich ook met ons, aangemoedigd door de staatsgreep in Brazilië.”

De oppositie denkt dat Maduro met de afkondiging van de noodtoestand wil voorkomen dat hij wordt afgezet. De tegenstand tegen de president groeit door de economische malaise en aanhoudende tekorten in het land.

Sinds de olieprijs daalt, kampt het olierijke Venezuela met een enorme inflatie, gebrek aan veel gewone levensmiddelen en medicijnen, en een hoge werkloosheid. Sinds januari is de economische noodtoestand al van kracht in Venezuela. Die wordt ook verlengd, zei Maduro op de televisie.

Coup

Gisteren zeiden bronnen bij de Amerikaanse veiligheidsdiensten bezorgd te zijn over de politieke en economische ‘meltdown’ in Venezuela.

De VS is altijd fel gekant geweest tegen de linkse Maduro en diens voorganger Chávez; in 2002 steunde het land een staatsgreep door oppositieleden die uiteindelijk mislukte.

Door het wegvallen van zijn bondgenoot Rousseff in buurland Brazilië komt de socialist Maduro steeds meer alleen te staan in Latijns Amerika.

Bron: NOS.nl

Deel dit artikel