Geen categorie

Einde training op Bonaire voor de landmachtcompagnie in de West

einde oefening

Met het wegvaren van Zr.Ms. Pelikaan uit de haven van Kralendijk, zit de tweewekelijkse training van de landmachtcompagnie in de West er op. Tijdens deze periode hebben zij kennis gemaakt met de geografische omstandigheden op het eiland en met haar bevolking. Dat laatste doen zij voornamelijk tijdens zogenaamde ‘sociale patrouilles’.

 

Verantwoordelijkheid

De verantwoordelijkheid van het ministerie van Defensie strekt zich uit over het gehele Koninkrijk der Nederlanden. Ook in Caribisch Nederland zijn militairen gestationeerd die de integriteit van het grondgebied bewaken, zich inzetten tegen mensen-, wapen- en drugssmokkel en de lokale autoriteiten bijstaan wanneer hen dat wordt gevraagd. Op Bonaire kwam dat afgelopen week tot uiting toen een speciaal team militairen een container met instabiel zwaar vuurwerk onschadelijk maakte.

Rotatie

De landmachtcompagnie die in het Caribisch Gebied is geplaatst, roteert elke vier maanden. Tijdens deze periode trainen zij gedurende twee weken op Aruba en ook op Bonaire. Het doel van deze training is om een goed beeld te krijgen van de situatie op de eilanden. Wanneer de militairen dan gevraagd worden voor inzet,  weten zij wat ze kunnen verwachten. Om dat beeld te krijgen, trainen de militairen op diverse plekken op het eiland. Maar ook voeren zij gesprekken met de bevolking tijdens de sociale patrouilles die zij uitvoeren. In deze gesprekken worden diverse onderwerpen behandeld zodat de militairen zich beter kunnen voorbereiden op een mogelijke bijstandsaanvraag vanuit het eiland.

Deel dit artikel