Welzijn & Zorg

31 mei wereld anti-tabaksdag

antirook-campagne

Sinds de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in 1989 Wereld Anti-Tabaksdag in het leven heeft geroepen, is het jaarlijks op 31 mei Wereld Anti-Tabaksdag. Op deze dag wordt stil gestaan bij de gevaren van tabak, met name de gevaren op lange termijn. Het roken van tabak neemt de volgende gezondheidsrisico’s met zich mee: verschillende soorten kanker (vooral longkanker), chronische longaandoeningen, extra slijm en hart en haatziekten. Daarnaast heeft roken een negatieve invloed op de zwangerschap. De WHO is bezorgt om de miljoenen mensen die jaarlijks overlijden aan de gevolgen van het roken of meeroken van tabak.

Elk jaar wordt op Wereld Anti-Tabaksdag een ander thema belicht. Het thema van dit jaar is “Get ready for plain packaging”. Dit thema staat in het teken van de steeds agressieveren verkooptechnieken die de tabaksindustrie nog steeds gebruikt om hun producten te verkopen. Door de plain packaging zullen de pakjes worden  gestandaardiseerd. De pakjes zullen geen logo’s hebben, geen kleuren en geen promotie informatie. De pakjes zullen in een standaardkleur verschijnen. De voorkant van de pakjes worden van een grafische gezondheidswaarschuwing voorzien, bijvoorbeeld van een pasgeboren baby die is aangetast door de gevolgen van een rokende moeder. De WHO wil met het thema van 2016, dat de vraag naar tabaksproducten door de plain verpakkingen afneemt. De plain verpakkingen verminderen de aantrekkelijkheid van tabaksproducten (bv sigaretten) en zorgen ervoor dat men beter van bewust is van de gezondheidsschade van tabak.

Australië is als eerste land in 2012 overgegaan op plain packaging. De aanpak heeft volgens de Australische overheid het gewenste effect. De verkoop van sigaretten is in het eerste jaar alleen al met 3,4% gedaald. Ook de ‘Quitline’ een hulpdienst die mensen bijstaat die willen stoppen met roken, heeft het drukker dan ooit. Het aantal telefoontjes aan de hulpdienst is gestegen met 78 procent (Medical Journal of Australia).
Een aantal Europese landen volgde dit voorbeeld en startte het proces tot wetswijziging van sigaretten verkoop. Vanaf vandaag zullen ook Ierland, Groot-Brittannië en Frankrijk overstappen op plain packaging.

Op Bonaire kennen we nog geen plain packaging. Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS, 2013) laten zien dat 16% van de bevolking op Bonaire rookt, waarvan 10% dagelijkse rokers zijn. Ook de jeugd op Bonaire is niet vreemd van een sigaret. Uit the Youth Health Study Bonaire 2013 is gebleken dat 1 op de 3 jongeren in de leeftijd van 13-19 jaar rookt.

Het Openbaar Lichaam Bonaire doet een oproep aan alle rokers op het eiland om stil te staan bij de gevaren van roken en meeroken en vraagt u een stap te zetten naar stoppen met roken. Heeft u hulp nodig bij het stoppen met roken, dan kunt u bijvoorbeeld terecht bij uw huisarts. Een gezond Bonaire is een taak van ons allen.

 

Deel dit artikel