Ondernemen & Bedrijven

Antilliaanse verzekeraar uitgehold onder toeziend oog centrale bank

CBCS neemt met onmiddelijke ingang het bestuur over Ennia en daaronder hangende vennootschappen over.
Antilliaanse verzekeraar uitgehold onder toeziend oog centrale bank
Ennia, de grootste verzekeraar van de Nederlandse Antillen, is financieel uitgehold door zijn eigenaar, de Iraans-Amerikaanse zakenman Hushang Ansary.
Dit blijkt uit een geheim DNB-rapport dat is ingezien door het Het Financieele Dagblad. Het Engelstalige document dateert van juni 2015.

Ennia besteedde de afgelopen jaren zeker driekwart van zijn reserves aan twee omstreden overeenkomsten met eigenaar Ansary, meldt de krant.

Zo’n 570 miljoen euro zou door de rijke zakenman uit de middelen van Ennia zijn gehaald om te investeren in andere bedrijven binnen de ondernemingsgroep die Ansary bezit. Het zou gaan om een zogenoemde vestzak-broekzak-transactie, waarbij winst feitelijk binnen de eigen onderneming blijft.

Uit het rapport van DNB zou nu blijken dat tienduizenden polishouders van de verzekeraar nu met mogelijk onvoldoende gedekte verzekeringen zitten, zonder dat zij hiervan op de hoogte zijn.

Het  ‘leegtrekken’ van Ennia gebeurde onder toeziend oog van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS), schrijft het FD.

Bronnen melden aan de krant dat de DNB-directie in 2011 al zou zijn gewaarschuwd over de praktijken. Pas vier jaar later stelde de toezichthouder een onderzoek in, omdat er geen formele bevoegdheid zou zijn.

DNB plaatst vraagtekens bij de integriteit van collega-toezichthouder CBCS op Curaçao. Het is zo’n puinhoop bij de CBCS dat DNB extra bevoegdheden heeft gevraagd en heeft gekregen om op te treden op CBCS-grondgebied.

Deel dit artikel