Natuur

Stinapa bezorgd over natuurgebied Salinja di Vlijt

“En dan heb ik het niet alleen over de natuur”, zegt STINAPA-directeur Herman Sieben, “maar ook over de waterhuishouding van een nog veel groter gebied.” Hij pakt de kaart erbij, en wijst waar de huizen moeten komen. Dan trekt hij een grote cirkel rond wijken in de buurt van het zoutmeer: “Het zogeheten inzuigingsgebied is heel groot. Al het water dat hier valt, heeft effect op dit meer.

Van de weg af gezien oogt het als een kaal en droog stuk grond. Toch stoppen er regelmatig bussen met toeristen bij Salinja di Vlijt om foto’s te maken van de flamingo’s, die er in de regentijd in het volgelopen zoutmeertje staan. “Het is een bijzonder natuurgebied”, vertelt Sieben. Ook de beschermde Dwergstern broedt er.”

Onderzoek wenselijk
De plannen gaan niet vergezeld van een milieu effect rapportage, maar volgens Sieben zou een onderzoek naar de effecten voor de natuur en voor de omwonenden op langere termijn wel zeer wenselijk zijn. “Kijk, de afgelopen vijf jaar was het droog. Maar in 2004 en 2010 hebben is er redelijk veel regen gevallen op Bonaire. Door klimaatverandering worden droogte en regenval extremer. Is uitgerekend wat het effect is op dit gebied, en op de huizen, als er meer dan zoveel millimeter regen in een paar dagen valt? En wat is het effect op het sediment? Want dat water stroomt uiteindelijk de zee in, richting het beschermde Marine Park. Op al die vragen geven de plannen geen antwoord.”

Sieben doet een dringend beroep op het Openbaar Lichaam: “Kijk alsjeblieft naar wat je hier toestaat. Als je Bonaire op een duurzame manier wilt ontwikkelen, ook de economie, kijk dan op een duurzame manier naar de plannen en de effecten ervan. Als je nu geen goede inhoudelijke afweging maakt, gebaseerd op kans- en modelberekeningen als het gaat om de hydrologische aspecten, dan weet je niet hoe erg de mogelijke economische en ecologische schade kan zijn.”

Proces Karel’s pier
Hij verwijst naar het lang slepende juridische gevecht rond Karel’s pier. Afgelopen week oordeelde het Hof na drie jaar procesvoering dat de procedure rond de vergunning voor de bouw van een pier in het Marine Park, niet correct was verlopen. “Bij de plannen voor Salinja di Vlijt zitten we nog aan de voorkant van het proces”, vertelt Sieben.

“Bij Karel’s pier zijn we tot het gaatje gegaan. Het zou mooi zijn als nu eerst goed gekeken werd naar de gevolgen, om pas daarna een besluit te nemen over de vergunningen. Als er verkeerde procedures worden toegepast, is niet alleen de natuur de dupe, maar ook de omwonenden, en de ondernemer. Mensen zeggen ‘STINAPA is altijd vervelend’. Maar als het OLB goed zijn werk doet, hebben wij niet eens kans om vervelend te zijn.”

Bron: Caribisch Netwerk

Door Janita Monna

Deel dit artikel