Politie & Justitie

Forse straffen in drugszaken op Bonaire

drugs pakketten

Op 22 juni 2016 wees het Gerecht in Eerste Aanleg vonnis in twee drugsonderzoeken die zijn uitgevoerd op Bonaire.
De jarenlange veroordelingen hebben betrekking op misdrijven te weten drugshandel en drugssmokkel, witwassen en het invoeren en voorhanden hebben van een vuurwapen.
In het onderzoek Brussel werd de verdachte met de initialen R.AN. veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 jaar. Door de officier van justitie was een gevangenisstraf van 5 jaar geëist. Volgens het Gerecht heeft de verdachte zich schuldig gemaakt aan het handelen in zowel cocaïne en marihuana. Een medeverdachte van N., een vrouw met de initialen J.B.M.M., werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden. Deze verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan het handelen in cocaïne en marihuana, alsmede aan het witwassen van (drugs)gelden. De straf is conform de eis van de officier van justitie. In het onderzoek Navarro zijn drie mannen met de initialen D.H.L.C, F.J.P. en R.L.A. veroordeeld tot gevangenisstraffen van 45-48 maanden. Door de officier van justitie was tegen alle drie de verdachten 5 jaar gevangenisstraf geëist. Alle verdachten hebben zich volgens het Gerecht schuldig gemaakt aan de invoer van ruim een kilo cocaïne en ruim 22 kilo marihuana. Daarnaast zijn de verdachten schuldig bevonden aan het invoeren van munitie en een vuurwapen.
De vonnissen zijn voor het Openbaar Ministerie BES en de politie een bevestiging van hun aanpak van drugscriminaliteit. Tegen drugshandel moet hard en stevig worden opgetreden, gelet op de ondermijnende werking die uitgaat van drugshandel. De handel in drugs trekt andere vormen van (ernstige) criminaliteit aan en vormt bovendien een risico voor de volksgezondheid. Ook leidt drugshandel tot gevoelens van onveiligheid in de samenleving. Dit alles maakt dat het Openbaar Ministerie en de politiediensten hard optreden tegen genoemde praktijken.

Deel dit artikel