Natuur

Gratis drinkwater op Bonaire !?

blue bottle

Afgelopen week begon de introductie voor een uniek project op Bonaire. Op de ‘Blue Bottle’ Facebook-pagina vroeg men deelnemers of zij willen participeren aan een netwerk van drinkwaterpunten. De locaties zijn een belangrijk onderdeel van een groter project en de waterpunten kunnen gevestigd zijn in bars, resorts, duikshops, restaurants. Deze geven de bezoekers de mogelijkheid om hun Blue Bottle – gratis – te vullen met de beste kwaliteit drinkwater. In het project is er zelfs plaats voor openbare Waterpunten op pleinen, de stranden, de boulevard en de winkelcentra. Gesprekken met stakeholders hiervoor zijn in volle gang.

Gaat Bonaire de massa voorop?!
Het is de kick-off voor een veel groter en inspirerend project om het bewustzijn van toeristen en de lokale bevolking te vergroten om meer kraanwater te gebruiken en zo het gebruik van plastic flessen drastisch te verminderen. Projectmanager Rob van Holstein noemt het project een PRE-cycling-project en verklaarde: “WE wachten niet langer tot er nog meer rommel ligt, maar grijpen NU in,. Voor er nog meer plastic rotzooi op het eiland rondwaart”. De WE in dit project is een samenwerking van diverse lokale organisaties en bedrijven omdat zij samen als stakeholders profiteren van de totale uitkomst binnen dit project.
Samen winnen wij!

En er zijn een heleboel doelen binnen dit win-win-win-win-win-win-project: in de eerste plaats de productie van minder plastic afval ,. En door het verlagen van die afvalstroom neemt automatisch het zwerfafval in de natuur, op en rond het eiland af. Het transporteren van minder plastic flessen naar het eiland verlaagt de carbon footprint drastisch en het hele project geeft het eiland een uniek groene imago! Dit wordt mede bereikt door de bezoekers duidelijk te informeren dat het drinkwater op het eiland van een perfecte kwaliteit is en dat het gebruik van gebotteld water absoluut niet nodig is! Naast de duidelijke informatie in het Engels, Nederlands en Spaans krijgen zij de gelegenheid goedkoop de unieke Blue Bottle kopen.
De Blauwe Fles is een statement!

Deze speciaal voor het Caribisch gebied gecreëerde vacuüm geïsoleerde roestvrijstalen fles van 0,6 liter heeft een zachte gecoat – non-drip – Cool Body en hierin blijven drankjes ten minste 12 uur koud/koel. Zelfs volledig gevuld blijft hij drijven in de zee en ’s avonds gebruik je hem op de porch zonder dop gewoon als beker want hij houdt je drankje perfect koel. Die dop van de fles is gemaakt van ‘groen’ plastic dat vrij is van ongezonde BPA’s en de fles kan 100% worden gerecycled.
Het is zo simpel!

Bij aankomst op het eiland koopt de bezoeker de Blue Bottle op de luchthaven of cruise terminal voor slechts $ 10 – elders op het eiland en bij de waterpunten wordt hij verkocht voor $ 15 dollar terwijl gelijkwaardige flessen van dezelfde kwaliteit altijd geprijsd zijn rond de 25/29 dollars. Op de website en toekomstige mobiele applicatie komt een overzicht van alle waterpunten. Deze zijn op het eiland duidelijk zichtbaar door middel van ‘the Best Water Quality’ logo en in de restaurants en bars ‘vertellen’ tafelstandaards het ‘Gratis drinkwater’ project. Alle informatie komt in het Engels, Nederlands en Spaans beschikbaar. Bedrijven en organisaties die waterpunt worden tonen hun echte gastvrijheid naar de bezoekers.

 

Ondersteuning van lokale doelen!
Elk jaar gaat 5% van de verkoopprijs naar lokale goede doelen. Het eerste jaar gaat al het geld uit die kluis naar de organisaties die zich inzetten voor het welzijn van de dieren op het eiland. Zo heeft de koper er een extra keus bij; door het drinken van gratis water steunt hij/zij de dieren op het eiland! Wanneer de bezoeker het eiland verlaat nemen ze hun Blue Bottle mee naar huis en vertellen aldaar zeker het verhaal van een klein Caribisch eiland dat ‘het probleem’ echt bij de bron aanpakte, daadkrachtig ingreep en heel de wereld liet zien dat groen zijn ook best blauw kan zijn.
En er is meer,..

Samen met lokale organisaties zijn spin-offs binnen dit project mogelijk. Denk hierbij aan de verkoop van kleine leren hangertjes van geitenleer met gerecycleerde plastic kralen of markers om de Blue Bottles mee te personaliseren. Een schoolproject om kinderen bewust te maken van het drinken van kraanwater en de enorme hoeveelheid verborgen calorieën in frisdrank, dit kan zelfs gekoppeld worden aan de sponsoring van een eigen Blue Bottle voor alle schoolkinderen.

Een ander project kan worden gestart door het sparen van 750 plastic flesdoppen om zo een eigen skateboard te maken [in samenwerking met de Nederlandse organisatie Wastboards] voor het nieuw in te richten skatepark. Of wat te denken van het opruimen van het eiland door het verzamelen van 5000 PET-flessen, die weer gebruikt kunnen worden om een tenderboot te maken [in samenwerking met de Nederlandse organisatie Plastic Whale] voor uitstapjes naar Klein Bonaire bijvoorbeeld.
Doen we het NU of gaan we zitten wachten,. WE zeggen; “niet langer lullen, maar gratis vullen!!’

Voor meer informatie bezoek de website: www.thebluebottle.company

Deel dit artikel