Natuur

Zeeschildpadden op Te Amo en de problemen waar zij mee geconfronteerd worden

schildpadnest
1 augustus 2016, Bonaire – Zeeschildpadden brengen de meeste tijd door in het water. Echter, zodra de vrouwtjes volwassen zijn, komen zij om de paar jaar aan land om eieren te leggen. Op Bonaire leggen de volwassen vrouwtjes eieren op verscheidene stranden, waaronder Te Amo, een zandstrand gelegen tegenover het vliegveld.

Het strand van Te Amo is zowel populair onder mensen als schildpadden – en dit kan soms voor problemen zorgen!

Zeeschildpadden zijn namelijk erg gevoelig voor licht. Op Te Amo strand is veel ‘onnatuurlijk licht’, zoals de verlichting van het vliegveld, de koplampen van auto’s, en het licht van lampen tijdens feesten op het strand. Helaas kan dit licht schildpadden storen, en bovendien de vrouwtjes ervan weerhouden eieren te leggen. Indien het vrouwtje er toch in slaagt om een nest te leggen, vormen de vele bezoekers van het strand een gevaar voor de eieren. STCB controleert het strand van Te Amo elke ochtend, en vindt regelmatig vuurkorven, bandensporen, en afval!

Indien men vuur maakt op het strand, kan dit leiden tot de dood van 150 baby schildpadden!
Wanneer men met een voertuig op het strand rijdt, kan dit leiden tot de dood van 150 baby schildpadden!

STCB wil niet verhinderen dat men plezier heeft en geniet van de mooie stranden op Bonaire. Echter, het is van belang dat iedereen zich bewust is van de invloed van mensen op het voortbestaan van ernstig bedreigde diersoorten. Om deze reden zal STCB meer informatieborden plaatsen op en rondom de stranden van Bonaire, en de bescherming van nesten op het strand van Te Amo uitbreiden.

Normaalgesproken worden de nesten op Bonaire en Klein Bonaire overgelaten aan de natuur, aangezien een helpende hand niet nodig is. Echter, het grote aantal bezoekers en activiteiten op Te Amo strand kan schade toebrengen aan broedende schildpadden en hun nesten. Om deze reden zal STCB een afzetting plaatsen zodra een nest wordt gelegd, en een kooi plaatsen over het nest voordat de eieren uitkomen. Dus, indien u een afzetting of kooi vindt op het strand van Te Amo, hoeft u zich geen zorgen te maken! Dit is een poging van STCB om de zeeschildpadden van Bonaire te beschermen tegen mogelijke gevaren.

Tot slot, indien u op het strand bent wanneer een schildpad aan land komt om een nest te leggen, blijf dan alstublieft rustig en doof uw lichten. Schildpadden houden van het donker en raken gedesoriënteerd door licht. Bovendien zullen zij schrikken van uw bewegingen. Indien u rustig blijft, kunt u een van de wonderen der natuur aanschouwen: een zeeschildpad die eieren legt. Indien mogelijk, belt u dan STCB (+599 780 0433), aangezien zij belangrijke onderzoeksgegevens kunnen verkrijgen middels deze waarnemingen.

###
Sea Turtle Conservation Bonaire is een niet-gouvernementele organisatie welke zich inzet voor de bescherming van Bonaire’s bedreigde zeeschildpadden sinds 1991.

Deel dit artikel