Politie & Justitie

Forse gevangenisstraf voor geitendief op Bonaire

om bonaire

Woensdag 10 augustus 2016 is bij het Gerecht in Eerste Aanleg op Bonaire de strafzaak behandeld tegen een man met de initialen E.A.W. waarin hem wordt verweten dat hij zich kort voor Dia di Rincon schuldig heeft gemaakt aan diefstal van een aantal geiten. Hij werd ook verdacht van voorhanden hebben van een jachtgeweer. Op 27 april was de politie na een tip gegaan naar een plek in Plantage Bolivia waar op dat moment 8 gestolen geiten werden geslacht. De dieven vluchtten, maar de verdachte W. kon na een snel ingesteld onderzoek worden achterhaald.
De officier van justitie heeft ter zitting aangegeven dat geitendiefstal een ernstig delict is met vergaande gevolgen voor de benadeelden. En dat de geitendiefstallen bijdragen aan een diep gevoel van onveiligheid onder de kunukero’s.
De eigenaren van de op 27 april gestolen geiten hebben gemeld al honderden geiten kwijt te zijn geraakt.
Vanwege de ernst van deze feiten vroeg de officier aan de rechter om een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 12 maanden op te leggen. De rechter ging in haar vonnis ook in op de ernst van deze feiten en veroordeelde de man overeenkomstig de eis van het OM.
Het Openbaar Ministerie en de politie tillen zwaar aan geitendiefstal en aangiften worden waar mogelijk ook steeds serieus onderzocht. Maar deze zaak laat zien dat, als de politie tips en hulp krijgt, de kans op het betrappen van geitendieven veel groter is. De komende maand zal op initiatief van het OM BES dan ook met de betrokken overheidsinstanties en particuliere instanties, maar ook met de kunukero’s, worden overlegd over manieren om samen te werken bij de aanpak van onveiligheid op het platteland.

Deel dit artikel