Natuur

Echo plant 20.000 bomen op Bonaire

bomen planten

Kralendijk, 18 augustus 2016. De stichting Echo gaat in opdracht van het openbaar lichaam Bonaire herbebossingprojecten op Bonaire uitvoeren. De projecten omvatten tien gebieden. Elk gebied is ongeveer één hectare groot en is met zorg gekozen. Echo wil in die gebieden in totaal 20.000 inheemse bomen planten. 

In samenwerking met STINAPA zijn de werkzaamheden in Washington-Slagbaai National Park al begonnen, Andere locaties die vanaf eind dit jaar of begin volgend jaar zullen worden herbebost zijn: Tolo, Brasil en Seru Largu. De overige locaties moeten nog worden uitgezocht. De gebieden zijn elk ongeveer één hectare groot, dus vergelijkbaar met een oppervlakte van honderd bij honderd meter. Elk gebied wordt omheind om te voorkomen dat geiten, ezels en varkens de jonge boompjes kunnen opeten. De boompjes worden door Echo zelf opgekweekt bij hun vestiging nabij Dos Pos. Behalve het herstellen van bossen wil Echo met het project ook de bewustwording bevorderen over het verlies, de kwetsbaarheid en het belang van het droge tropische bos op ons eiland.

Omdat Bonaire warm, droog en rotsachtig is, gaat de natuurlijke ontwikkeling van planten vaak traag. Herbebossingprojecten kunnen de natuur een handje helpen. Meer bomen betekent dat de wortels de grond beter kunnen vasthouden bij harde regenbuien. Door bladafval wordt een vruchtbare bodem opgebouwd en kan de grond meer water opnemen waardoor de bomen beter groeien. En dat betekent dat de bomen meer zuurstof maken voor mens en dier om te ademen. Bomen halen ook stof, schadelijke gassen en voedingsstoffen uit de lucht. Verder zijn bomen belangrijk omdat ze ons schaduw bieden. Daarnaast bieden bomen onderdak en voedsel aan dieren. Dus bijvoorbeeld lora’s kunnen hun kostje dan in de natuur vinden en hoeven geen vruchtbomen op kunuku’s en in tuinen meer te plunderen.

De projecten worden door Echo uitgevoerd in opdracht van het openbaar lichaam Bonaire en gefinancierd door de rijksoverheid uit de zogenaamde natuurgelden. Echo zoekt betrokkenheid en steun van de lokale gemeenschap bij het opzetten en het onderhoud van bosaanplant. Vrijwilligers die een handje willen helpen kunnen contact

opnemen met Echo: info@echobonaire.org of +599 701-1188. bomen planten op bonaire

Deel dit artikel