Welzijn & Zorg

Wereld Alzheimer Dag 21 september 2016

alzheimer

Kralendijk -De Wereld Gezondheid Organisatie (WHO) heeft 21 september uitgeroepen tot Wereld Alzheimer Dag.  Op en rond deze dag wordt in de hele wereld aandacht gevraagd voor de ziekte dementie en de impact van deze ziekte voor de persoon zelf en voor zijn/haar naasten. Als gevolg van de toenemende vergrijzing van de maatschappij zal het aantal mensen met dementie in de toekomst overal in de wereld toenemen.

Dementie is de naam voor een combinatie van symptomen, waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. Het is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes. De belangrijkste en meest bekende oorzaak van dementie is de ziekte van Alzheimer. Vaak merkt iemand met (beginnende) dementie dat er dingen misgaan. Hij begrijpt alleen niet precies wat er aan de hand is. Vaak roept dit angst op, wat kan leiden tot boosheid, somberheid of pessimisme. Ook voor de omgeving verandert er veel. De naasten moeten leren om te gaan met iemand die verandert en steeds afhankelijker wordt van de mensen in zijn omgeving. Van belang is dat we ons de mensen met dementie blijven herinneren als de mensen die ze waren en hen met respect benaderen.

Dankzij wetenschappelijk onderzoek komen we steeds meer te weten over dementie. Bij dementie gaan steeds meer zenuwcellen in de hersenen en/of verbindingen tussen deze zenuwcellen kapot. Hierdoor kunnen de hersenen niet goed meer functioneren. De oorzaken van dementie zijn erg complex en divers. Meer onderzoek is nodig om een beter beeld te krijgen van de oorzaken van dementie en hoe deze aandoening te voor­komen is. Zeker is dat een gezonde leefstijl het risico op dementie kan verminderen. Gezond eten, voldoende bewegen en stoppen met roken helpen bij de preventie.

Gedeputeerde Nina Den Heyer, belast met volksgezondheid, vindt het belangrijk om bij dit gezondheidsthema stil te staan. Op Bonaire wordt veel aandacht besteed aan dementie door de Fundashon Alzheimer Bonaire. De hele maand september zijn er activiteiten in de vorm van lezingen, een toneelstuk en een autotocht. Al die activiteiten zijn bedoeld om de bevolking van Bonaire meer inzicht te geven in wat dementie is en hoe er met deze aandoening en met de personen met dementie om te gaan.

Het thema van dit jaar is “ Remember me”. U kunt meer lezen over deze activiteiten op de Facebookpagina van de Fundashon Alzheimer Bonaire.

Deel dit artikel