Welzijn & Zorg

Voorkom Griep!

griepvirus

Kralendijk – De afdeling Publieke Gezondheid/GGD heeft de afgelopen dagen het signaal gekregen dat er meerdere patiënten zijn op Bonaire met griepachtige verschijnselen. Dit wordt bevestigd door het monitoringssysteem bij de huisartsen. De eerste laboratoriumuitslagen bevestigen dat het om een griepvirus gaat.

Influenza, ook wel griep genoemd, is een besmettelijke ziekte. Mensen krijgen het door een virus, het griepvirus. Mensen noemen verkouden zijn, hoesten en koorts ook vaak ‘griep’. Maar een gewone verkoudheid komt door andere virussen.

De klachten bij griep zijn hoesten, koorts en koude rillingen, hoofdpijn, spierpijn, keelpijn en zich moe voelen. Deze klachten duren enkele dagen tot een week. Na een griep kan het soms enkele weken duren voordat iemand zich weer helemaal fit voelt. De tijd tussen besmet raken en ziek worden kan 1 tot 5 dagen zijn. Al 1 dag voor u ziek wordt bent u besmettelijk voor anderen.

Het virus zit in de keel, neus en luchtwegen van iemand die ziek of besmet is. Door hoesten, niezen en praten, komen kleine druppeltjes met het virus in de lucht. U kunt deze druppeltjes inademen en zo besmet raken. Het virus kan ook op de handen en op voorwerpen komen. Op die manier kunt u ook besmet raken. Niet iedereen wordt ziek na besmetting.

Griep is erg besmettelijk. Om griep te voorkomen is het belangrijk om netjes te hoesten en te niezen. Het beste is om een papieren zakdoekje te gebruiken en daarmee mond en neus goed af te sluiten. Heeft u geen papieren zakdoekje bij de hand? Houd dan uw elleboogsplooi voor de mond.

Gooi het zakdoekje na eenmalig gebruik weg. Leer kinderen ook netjes te hoesten en te niezen. Was regelmatig de handen met water en zeep, zeker na een flinke hoest- en niesbui. Houd deurknoppen en kranen goed schoon. Maak speelgoed vaak schoon en was knuffels regelmatig. Ventileer gesloten ruimtes zoals ruimtes die geairconditioned zijn minimaal 2 keer per dag gedurende 30 minuten door ramen en deuren open te zetten.

Griepvaccinatie: Mensen met hartproblemen, een longziekte, nierziekte of suikerziekte hebben een grotere kans op een longontsteking door het griepvirus. Bij oudere mensen is dit ook zo. Mensen uit risicogroepen en ouderen kunnen zich gratis bij de huisarts laten vaccineren tegen de griep. De griepvaccinatie is vanaf 10 oktober beschikbaar bij de huisarts. Meer informatie is beschikbaar bij uw huisarts, vraag om de folder.

Deel dit artikel